Théâtrez-moi
Théâtrez-moi

10.06.2023

Salle Le Cap

Bruxelles


Réserver


Partager

De Stille Variaties

Door toedoen van haar ouders loopt het feest voor Robins tawaalfde verjaardag helemaal anders dan verwacht. Een one woman show over intersekse personen en hun recht op zelfbeschikking. Een grappige, leerrijke en ontroerende voorstelling!

Een normaal gezin. Of beter gezegd “volgens de norm”. Robin viert vandaag haar twaalfde verjaardag. Haar ouders, Xavier en Yvette, hebben al wat hun nog rest aan familie uitgenodigd voor het verjaardagsfeest: een panseksuele zus én LGBTQIA+ militante, een intellectuele en aan alcohol verslaafde oom, een conservatieve machobroer en een devote zus die botaniste is. Naarmate de avond vordert loopt alles helemaal anders dat wat Robins ouders voor ogen hadden. Iedereen houdt zich aan zijn stoel vast want niets zal ooit nog hetzelfde zijn. Er volgt een overvloed aan onthullingen waarbij alle maskers afvallen. Uiteindelijk zal elke familielid worden gedwongen om tot de kern van de zaak te komen.

De Stille Variaties », een caleidoscopische en gedocumenteerde voorstelling over intersekse en zelfbeschikking. Zacht als zijde en scherpzinnig, tender en gespierd, een zaak van ballen en eierstokken, vernietigt onze vooroordelen en gooit gevestigde ideeën om (maar niet alleen), bestrijdt stereotypes op gebied van seks (en niet alleen). De toneelspeelster geeft leven aan deze politiek banale en pathetisch grappige familie door een glimp op te vangen van degenen die verborgen zijn achter de schijn van normaliteit en om ons de stem te laten horen – waar of poëtisch- van degene die we te lang hebben doen zwijgen.

Nog steeds weinig of slecht bekend, betreft de kwestie van interseks 1,7% van de bevolking en haar onwetenheid veroorzaakt lijden en dicriminatie. Het theatergezelschap Ah mon Amour ! biedt u 75 ademloze minuten aan in een poging de ervaringen en beweringen van de betrokken mensen te begrijpen en de vaak nutteloze en onomkeerbare verminkingen en behandelingen die vandaag nog te vaak gebeuren, soms bij zeer jonge kinderen, aan de kaak te stellen.
Mira Helmer (spel), Isabelle Wéry - Francesco Mormino - Marie Luçon en Geneviève Voisin (tekst), Nele Vereecken (vertaling), Marie Luçon en Geneviève Voisin (regie),
Piotr Paluch (muzikale creatie geïnspireerd door de Goldberg Variaties, Benoît Vanderyse en Nicolas Poels (techniek)